tisdag 31 maj 2011

Studiebesök

Studiebesöken ligger oxå inspelade på min mobiltelefon och de kan jag inte få över till datorn. Kommer förhoppningsvis in imorgon.

VFU!!!

Nu har jag haft färdigt min VFUperiod... Fem strödagar på en hel termin var lite lite tycker jag allt! Hade gärna varit ute och musiserat mer under denna termin. Barnen älskar när man sjunger och spelar för dem. Har som sagt haft lite problem med min VFU då min handledare varit borta en hel del och hon ville väldigt gärna vara med när jag genomförde mina musikmoment. På grund av detta så genomförde jag de två stora momenten nu den sista dagen jag var ute. På min första dag så gick jag med fyra barn till biblioteket och lånade lite böcker. Självklart blev det några böcker med musik i.
Barnen hjälpte gladeligen till med att dra hem alla böckerna :)

Efter detta så spelade jag gitarr samtidigt som vi sjöng. Det blir något roligare om man spelar gitarr under sångstunden så det är något jag hoppas jag blir bättre på.

Mina två musikmoment jag skulle genomföra under dessa dagar blev: Undelatsången som jag tidigare beskrivit i ett blogginlägg samt en låt om ett troll som jag lärt barnen under dessa dagar!! När vi sjöng undelatsången så kunde de flesta den redan från start!! Denna låt sjöng jag med hela barngruppen 3-6 år. De tyckte det var jätteroligt och förskte hela tiden komma på fler sätt att sjunga undelaten på.

Trollsången var helt ny för barnen och jag började med att spela den på skiva för barnen och sen började jag spela den på gitarr. Vi repeterade den väldigt många gånger och till slut så satt den. Efter de lärt sig texten så övade vi in rörelser till den med. Denna sång spelade barnen upp på vårfesten som var idag och då filmade jag dem med min mobil. Nu fungerar det ej att ladda upp filmen från mobilen till datorn så det blev inte riktigt som jag ville. Skall se om jag kan få upp den på något sätt!! Nedan kommer texten iaf.

TEXTEN TILL TROLLE TROLL:

Här är Trolle troll rund som en boll.
Huvudet som en kålrot, näsan som en morot.
Håret som en kvast, ögonen på skaft.
Öronen står opp och sen så är det stopp.
Här är Trolle troll rund som en boll.
Ben som stora pumpor med fina gröna strumpor.
I rumpan någonstans hittar man en svans.
Den är så mjuk och go som svansen på en ko. MUUUUU.

söndag 22 maj 2011

Utvärdering

Jaha!! Då var denna kurs nästan över. Vet inte riktigt hur jag ska sammanställa denna kurs. Först måste jag få börja med att tacka våra fantastiska lärare Marie och Cecilia. Marie som varit med från start är ju bara såå fantastiskt go och glad på alla sätt och vis. Cecilia som kom in på mitten har jag inte träffat så jättemycket men verkar vara väldigt lik Marie i sitt sätt! Utan dessa lärare hade inte kursen blivit som den blev. Jag har verkligen haft jätteroligt i skolan denna termin. Har sett fram emot att åka till skolan nästan varje dag. Jag anser att det är så viktigt med musik och att barn kan lära sig väldigt mycket genom musiken att alla som går lärarutbildningen skulle ha minst en termin i musikens tecken. Jag hade gärna haft fler. Kursen har inte burit på mycket motgångar utan allt har flutit på väldigt bra. Har varit väldigt lärorikt och intressant och vi har fått mycket tips och idéer på saker vi kan göra med barn ute i verksamheten. TACK så jättemycket för denna fantastiska termin.
Tjohoo

Leder vald litteratur

Jag har valt att sammanställa alla dessa leder vald litteratur tillfällen till en stor. Detta har varit det absolut bästa med denna utbildning då man fått så mycket bra tips på hgur man kan arbeta ute i barngruppen. Till varje tillfälle skulle vi i gruppen göra en musiklektion där var och en skulle vara med och leda någonting.

Tillfälle 1
Momentplanering Namnsång

Mål

Med denna namnsång vill jag att alla barn i gruppen skall känna sig sedda och få öva på sin taktkänsla. I Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet  LPO 94 står följande: ” Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans, (s,10). Det står även att ”Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sitt eget sätt att lära” (s, 9)

Förberedelser

Det som jag behöver förbereda innan detta moment är egentligen ingenting. Det behövs ingen rekvisita utan bara vår röst och händerna. Jag ska samla alla barnen i klassen (ålder 7 år) för att vi skall ha en musikstund. Denna aktivitet räknas ta ungefär fem minuter som mest. Vi ska sitta i en ring på golvet. Det jag vill att barnen skall öva på är alla barns namn men även deras taktkänsla. Det finns inget som är rätt eller fel utan barnen skall bara öva.

Introduktion och genomförande

Jag har tänkt samla barnen genom att säga till barnen att vi skall ha en trevlig musikstund. Vi sätter oss i en ring på golvet. Namnsången kommer vara så att jag talar om för barnen att vi skall sjunga en namnsång som går på detta viset. Så sjunger jag låten så det får höra den. Den går så här:
Malin är här, Ida är här och heja heja, Thomas är här. Och i vårt glada gäng har vi Teuta här idag och tänk vad roligt att Maria är här….( om och om igen så att alla barnen blir benämnda.
Jag benämner varje barn högt och pekar på detta barn så det känner att de är en i gemenskapen. Först så kommer vi sjunga låten ett varv med bara namnen och sedan lägger jag på taktkänslan genom att klappa händerna i takt till låten. Innan vi börjar med takten så kommer jag att klappa på knäna så barnen känner takten.

Avslutning

När vi sjungit färdigt låten så kommer jag tala om för barnen att de varit duktiga och förbereda dem på kommande aktivitet.


Momentplanering: Hitta din flock


Mål

Målet med denna uppgift är att kunna få en uppfattning om hur djur kan låta, att samarbeta, organisation och förmågan att lyssna. Denna lek kan hjälpa barns blyghet och skapar en gruppkänsla hos barnen när de hittat sin djurgrupp.

Lpo94 Mål att uppnå i grundskolan

kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika
uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans, (Lpo94. S.10)

Förberedelser

Vi bestämde efter en diskussion och med hänsyn till gruppens antal att fyra djurgrupper var ett bra antal. Hade det varit fler djurgrupper så hade det funnits en risk för att det hade blivit rörigt med för många ljud att lyssna till. Vi bestämde även att ta djur som låter olika, det underlättar att det är djur som barnen är bekanta med, som till exempel katter hundar och liknande. Därför valde vi tiger/kattdjur, hund, gris och en ko. Vi skrev ut bilder på djuren, för att barnen skall förstå för vilket djur det är även om de inte kan läsa och för att vissa barn kan ha svårigheter med att koppla det abstrakta namnet till ett läte.

Introduktion

Vi skall försöka att bygga upp spänningsmomentet kring leken med att barnen får dra lott ur en hatt vilket djur de skall få och förklara noggrant hur leken skall gå till för att undvika missförstånd.

Genomförande

Barnen drar lott om vilket djur de får sedan får de gå runt och skaka hand med varandra och hälsa med sitt djurläte. När de stöter på någon annan med samma läte som de själva får de fatta armkrok och leta vidare efter fler som tillhör samma grupp. När alla av samma djurgrupp är samlade är leken slutförd och vi kommer att fråga om vad de tyckte om leken och hur de lyckades att hitta varandra.


Momentplanering ”Så Ska Det Låta”


Mål/Syfte

Syftet med aktiviteten är att främja barnens fantasiförmåga, att koppla ihop ord och bilder till ett sammanhang, övning på turtagande, övning på sång.

Förberedelse

Denna aktivitet är tänkt att genomföras i klass 1 eller med äldre barn då det underlättar om deltagarna kan läsa. Vi väljer ut några låtar som vi vet att barnen känner till, vi har valt att ha djurtema denna gång och därför handlar alla låtar om något djur. Till hälften av låtarna skriver vi ner små textsnuttar på 6 ord var och till den andra hälften av låtarna byter vi ut ord mot bilder som barnen sedan ska försöka komma på vad de representerar och vilken sång det bildar. Orden och bilderna numreras och sätts upp på tavlan (orden för sig och bilderna för sig).

Genomförande

Barngruppen delas upp i 2 grupper som får sätta sig samlat så att de har möjlighet att diskutera ihop sig angående vilken låt de tror att det kan vara.
Grupp 1 får börja välja 2 siffror som vi vänder på, bakom bilderna döljer sig ord eller bilder (ej blandat, antingen är alla ord eller alla bilder)
Barnen ska sedan försöka komma på vilken låt det är som orden/bilderna bildar. Om grupp 1 inte kan komma på vilken låt det är så går turen över till grupp 2 som får vända upp 2 nya siffror osv. tills någon av grupperna kommer på vilken låten är, då sjunger alla tillsammans och den grupp som kom på låten får poäng.

Avslutning

Om alla siffror vänts upp utan att någon kan komma på vilken låt det är så avslöjar vi vilken låt det är och sjunger den gemensamt allihop.
Vi håller på så länge vi hinner eller till barnen tröttnar (alternativt tills det förberedda materialet tar slut)
Vinnarlaget vinner äran.

Under detta tillfälle hade vi egentligen ingen röd tråd genom lektionen. Man lär av sina misstag!

Tillfälle 2

Moment planering till undulatsången

Mål

Barnen skall få pröva på att sjunga undulatsången på följande olika sätt som att undulaten är stor, liten, en robot och en knasig undulat. Detta gör att barnen får fundera hur de olika undulaterna låter och hur de skall förställa sina röster för att få rätt effekt. Till texten skall vi göra rörelser som förstärker innehållet i sången och kan hjälpa barnen att förstå låten samt träna deras motorik.

Förberedelser

Vid denna aktivitet behövs inga material utan det enda vi som ledare behöver är att kunna sången och öva på hur de olika undulaterna låter. Vi har bestämt oss för att sjunga två olika varianter utav undulat sången var så vi båda får öva på att leda barngruppen.

Introduktion och genomförande

Vi samlar barnen i en ring då detta gör att alla kan se varandra och gör aktiviteten roligare och lättare för barnen att följa med i låten då de kan titta på varandra och ledarna. Vi berättar för barnen vad vi skall sjunga och går igenom sången så det blir bekanta med den samt visar tydligt rörelserna tillsången. Före varje del av sången så frågar vi hur en liten undulat kan låta och hur kan man göra rörelser till en liten fågel o.s.v.

Undulat sången:

"Jag är en liten undulat" (flaxa med armarna)
"som får så dåligt med mat" (klappa handen över magen)
"för de jag bor hos" (rita ett hus i luften med pekfingrarna)
"för de jag bor hos" (rita hus igen)
"de är så snåla" (gnugga pekfinger och tumme mot varandra)
"De ger mig sill varenda dag" (tryck händerna mot varandra och låt dem röra sig som en fisk)
"men det vill jag inte ha" (skaka på huvudet)
"jag tycker bättre, jag tycker bättre" (nicka)
"om Coca-cola" (drick ur låtsas glas)
"och glass!" (ät låtsasglass)

Avslutning

Vi avslutar med att tacka dem för en rolig musikstund och berättar att Teuta och Thomas nu har planerat något roligt för dem att göra.

Momentplanering Dans, Bhangara


Syfte:

Syftet med aktiviteten är att ge barnen en uppfattning om hur musik låter i olika kulturer och hur man dansar till den.

Förberedelse:
Hitta en bra låt/sång och försök hitta en dansstil till det, i detta blir det en form av Bhangara, fast i Sindhi stil.  Musiken skall vara rytmisk och medryckande. Öva sedan in dansen alternativt improvisera fram en liknande dans till musiken. Försök även ta reda på lite historia och mening till musiken och vad den betyder, likaså för dansen.
Detta kan användas för att i princip spegla alla kulturer, där vissa saker kan vara svårare och andra lättare.

Genomförande:
Barnen får själv välja platser att dansa på, men de bör se pedagogen för att underlätta att se hur man skall göra. Man kan ge enkla instruktioner, men det enklaste är att visa och låta barnen följa efter i rörelserna och lära sig allt efter som man fortsätter. Sedan kan man bygga på detta genom att bygga på med andra låtar och mer invecklade rörelser allt efter barnen och pedagoger blir säkra på det.

Avslutning:
När man dansat och fått lite information, så kan man använda detta som en inkörsport till ett tema eller liknande. Detta allt utifrån hur man vill jobba, med att knyta musik till kultur och levnadssätt, eller att skilja dessa åt.

Momentplanering Massagesaga.

Syfte:

Syftet med aktiviteten är göra barnen lugna, öka deras empati till varandra, deras kreativitet, samhörighet, självkänsla och kroppskännedom.

Förberedelse:

Ta fram lugn instrumentell musik att ha som bakgrund till sagan (sång/text till musiken distraherar)
Fråga barnen om de vill ge och få massage, om ett barn inte vill så kan hon/han bara ligga och vila och lyssna till sagan och musiken. Tvinga ingen att vara med, men är man med så får man vara med hela tiden (man kan inte bara få massage och sen gå ur, då får inte det andra barnet massage)

Genomförande:

Dela in barnen i par, förslagsvis genom att leka en lek där de delas upp två och två automatiskt utan att det blir kompisval.
Om ett barn blir över så får han/hon bli masserad av pedagogen.
(Vid jämnt antal barn kan man visa rörelserna på en annan pedagog eller i luften.)
Barnen kan antingen sitta på stolar eller så ligger den som ska bli masserad på mage på golvet och den som masserar sitter på knä bredvid.
Starta musiken på låg volym och läs sagan (se bilaga) med lugn röst
När sagan är slut byter barnen plats så att alla både ger och får massage.

Avslutning:
När sagan är läst två gånger – låt musiken vara på en liten stund till och låt barnen få vila utan massage, sedan får barnen sträcka på sig i sin egen takt innan man övergår till en annan aktivitet.

Referens:
Denna massagesaga är hämtad från http://www.sagokistan.se/massagesaga.htm 
S o l s a g a n

Det var en gång ett sommarland där solen lyste varm och skön och värmde alla blommorna och träden, djuren och människorna.
Gör cirklar från mitten av ryggen som blir större och större med handflatorna.
Solens strålar var ljuvliga och kändes sköna.
Från mitten med fingertopparna ut åt alla håll.
En dag täcktes himlen av många stora tjocka moln. Så stora var molnen att solen inte syntes mer
Cirklar med fingertopparna över hela ryggen.
Det började blåsa. Först lite grann och sedan allt mer. Det blåste upp till höststorm. Träden vajade och bladen virvlade i vinden.
Handflatorna växelvis från nacke och axlar ner till rygg- slutet.
Det började regna. Regnet öste ner. Det blev blött och stora vattenpussar överallt som barnen hoppade i.
Trumma med fingrarna över ryggen.
Sedan blev det kallare och vintern tog vid. Regnet blev till snö. Mjuka snöflingor dalade sakta till marken. Allting blev vitt och vackert och det blev alldeles tyst.
Trumma lättare och lång-sammare.
Det enda man kunde se var en liten katt som klättrade upp……… Och en till…… Och en till som satte sig och började spinna.
Vandra med två fingrar upp på en sidan av ryggen till axeln. Upprepa på andra sidan. Klättra uppför ryggraden och nacken till huvudet. Cirkla med fingrarna i håret.
Där satt de tills solen åter tittade fram och värmde upp jorden igen. Och solen strålar kändes sköna och varma.
Cirklar på ryggen från mitten som blir större igen, Och fingertopparna till sist.

Detta tillfälle kändes mycket bättre då vi gjort det en gång tidigare! Man kände sig mer bekväm i rollen som ledare och allt flöt på lite bättre. Denna gång hade vi rörelsetema.

Tillfälle 3

Lektion: Att känna musik med sinnena

Under vår musiklektion kommer vi utgå från våra fem sinnen. Hörsel, synen, lukten, känseln och smaken. Malin och Ida kommer börja med låten: Sätt ett finger av Mora Träsk. Detta för att vi skall kunna introducera alla de fem sinnena för barnen. Vi kommer att sjunga och göra tillhörande rörelser (se momentplanering 1). Sedan fortsätter Maria med en lek: Hitta föremål med hjälp av ljud. Denna lek hjälper barnen att öva på att kommunicera med hjälp av ljud (se momentplanering 2). Efter Maria kommer Teuta att göra en lek med barnen. Leken innebär att barnen skall få möjlighet att öva sitt hörselsinne samt att avståndsbedöma (se momentplanering 3). Sist på vår lektion kommer Thomas att leda en rytmiklek likt följa John fast med trummor. Barnen kommer att få härma det som ledaren gör på sitt instrument. Som en form av eko. Detta innebär att barnen tränar på sitt hörselsinne samt taktkänsla. Barnen kommer få turas om att vara ledare(se momentplanering 4).

Moment planering 1 till sången: Sätt ett finger.

Mål

Barnen skall öva på sina fem sinnen, öva på sin grov- och finmotoriksamt sjunga och ha roligt.
”Förskolan skall sträva efter att barnen får utvecklas sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer så som lek, bild, rörelser, sång, musik, dans och drama” (Lpfö, 98 s, 9)
Vi skall sjunga, spela piano samt göra rörelserna som hör till låten. Genom detta får barnen uppleva sin fem sinnen. Enligt Uddén (2004) har pedagogen en central uppgift som innebär att ta tillvara på och stimulera barnens medfödda musiska förmåga, att med takt, rytm och ton kunna utveckla den. Detta skall ske genom koordination med andra.

Förberedelser

Vid denna aktivitet behövs inga material utan det enda vi som ledare behöver är att kunna sången, rörelserna och noterna till pianot. Vi börjar med att gå igenom de fem sinnena med barnen. Smak, lukt, ljud, känsel och syn. Vi har gjort upp att en av oss spelar piano och en visar rörelserna. Sjunger gör vi båda två.

Introduktion och genomförande

Vi samlar barnen i en ring då detta gör att alla kan se varandra. Detta gör aktiviteten roligare och lättare för barnen att följa med i samt att de lätt kan titta på varandra och ledarna. Vi berättar för barnen vad vi skall sjunga och går igenom sången så det blir bekanta med den samt visar tydligt rörelserna till sången.
Sången: Sätt ett finger.

Avslutning

Vi avslutar med att tacka barnen för en rolig musikstund och berömmer dem för att de vart så duktiga med alla sina fem sinnen.
Referens: Lpfö
Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Momentplanering 2 Gömma nyckeln, med ljud


Material

  • Nyckel eller något annat att gömma, jag väljer ett gosedjur
  • Trummor, eller några andra instrument

Genomförande

Deltagarna sitter i en ring på golvet. Lekledaren väljer en person, om det är många barn kan lekledaren välja två som tillfälligt får lämna rummet. En annan deltagare (eller två) får ett föremål att gömma någonstans i rummet.
När föremålet är gömt kallas personen tillbaka in och ska nu leta rätt på det. Med de andra barnens instrument, förslagsvis trummor markerar barnen hur nära eller långt letaren är från föremålet. Ju närmre desto snabbare slag. När föremålet är upphittat väljer lekledaren ut en ny person som får lämna rummet medan letaren nu blir gömmare. Innan leken börjar kan det vara bra att barnen får pröva på att spela stark, svagt, långsamt och fort på instrumenten för att leken skall fungera.

 Syfte

De deltagande får i denna lek träna på att samarbeta med att spela instrumenten tydligt så att den som letar vet när hon/han är nära det gömda föremålet samt öva sin hörsel och motorik på att spela. I denna lek får även personen som letar efter att lyssna riktigt noga om instrumenten spelas stark, svagt, långsamt och fort på instrumenten. Uddén(2004) menar att en stor del utav leken handlar om samspel och kommunikation i form utav rytmer, verbalt och i med hjälp utav kroppen. I denna lek får barnen träna på att kommunicera med ljud. Man kan även göra denna lek mer utmanande igenom att den som letar har ögonbindel och bara använder sitt hörselsinne, detta fungerar dock bättre i mindre barngrupper.

Referenser:
Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Momentplanering 3 Namn och ljud på instrument

Syfte:
Syftet med denna aktivitet är att barnen för träna hörselsinnet, avstånd samt vilket instrument som spelas och sedan genom att hitta vart instrumentet spelas.
Förberedelse:
Pedagogen tar fram lite olika instrument som gitarr, trumma, maracas, visar barnen och lär barnen namn på just det instrumentet som spelas. Sedan får barnen sitta vart de vill och pedagogen alltid utgår ifrån deras vilja, om barnen vill sitta vid hörnet eller i mitten av rummet.
Genomförande:
Pedagogen ber barnen blunda och sedan spelar ett av instrumenten. Barnen får gissa vilken instrument det är som spelas och samt vart den är och försöka komma nära personen som spelar. Sedan ger pedagogen instrumentet till det barnet som gissar rätt och sitter nära (bakom).
Avslutning:
Avslutningen av aktiviteten blir så att alla barn ställer sig bakom varandra och dansar runt genom att hålla instrumenten och sjunga en sång som de får välja själva. Enligt Uddén (2004) så innebär detta en övning av de sociala kunskaperna genom det musiska lärandet, de får ett multikommunikations strategi för att uttrycka tankar genom sång och rörelse.

Referens

Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Momentplanering  4 Trummlek/instrumentlek

Syfte

Syftet med denna aktiviteten är att få barnen att lyssna och känna rytmer och kunna härma dem. Det ger dem även en möjlighet att kunna uttrycka sig, utan att känna sig utpekade.

Förberedelse

Ta fram instrument, till exempel maracas, trummor, cabassas och liknande instrument för rytmik.  Fråga barnen om de vill vara med och spela, de som inte vill kan bara sitta med.

Material

Trummor, maracas, rytmikinstrument av olika sorter.

Genomförande

Låt barnen själva välja instrument, du som pedagog bör ha en trumma, vilket gör det enklare att leda, eftersom du kommer börja leda aktiviteten. Improvisera eller förbered enkla slag eller loopar som du slår på trumman och barnen härmar. Det kommer bli ett slags följa John med instrument. Allt eftersom tiden går så kan du utöka och göra svårare slingor. Efter en stund kan du låta barnen byta instrument så alla får prova på olika instrument. De mesta slag och liknande går att göra på dessa instrument.
Man kan även låta ett barn ta över att leda gruppen i följa John leken, detta är då frivilligt.
Detta är ju en rytmiklek, vilket också är en kulturellt betingad sak, för alla kulturer har olika sätt och olika rytmer, så det kan skilja sig från barn till barn vad den gör för något. Sedan kan man också sätta ord till leken, och utvidga den på det sättet ramsor och rim sagor och historier berättas till ackompanjemang av instrumenten (Uddén 2004).

Avslutning

När man anser att man är färdig, eller att barnen börjar tröttna på det, så kan man avsluta den med att göra korta slag på trumman som en rytm från en låt, till exempel ”evereybody dance now” eller liknande, något som alla kan.

Referens

Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Denna gång hade vi de fem sinnena som röd tråd. Efter alla dessa leder vald litteratur så har vi fått en mängd olika tips och momentplaneringar att arbeta med ute i barngrupperna. Väldigt lärorikt och intressant.
Tjohoo

MING Torben

Ming med Torben Stenberg.

Torben kom till vår klass för att prata om MING. MING står för Musik Introduktion för Nybörjare i Grupp.
Denna metod bygger på tre byggstenar:
  • LJUD
  • PULS/RYTM
  • TONER
Torben pratar mycket om "tomma pauser"När vi sjunger ska vi lämna plats, göra en paus för att lägga in egna ljud som tex en klapp, en stamp, ett djurläte m,m.

Vi gjorde även en egen ljudsaga där Torben berättade att han på morgonvar så stressad så han sprang ut i köket. Hur kan det låta när man springer ut i köket. En tjej tar en gurka och drar på. Sedan valde vi ett tecken som symboliserade detta ljud. Detta tecknet ritade Torben upp på tavlan. Sedan berättade Torben ett händelseförlopp där vi fick sätte ljud och tecken till det som hände. Ett bra sätt för barnen att öva på att samarbeta. Så här såg vår ljudsaga ut i tecken:


I Läroplanen Lpfö98 (2010, s. 10) beskrivs att "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner".  Detta är ju ett perfekt sätt att öva med barnen. Torben menade även på att detta med ljudsaga var skriftförberedande då varje ljud har ett  tecken samt att det var läsförberedande de den skrivs från vänster till höger.

Det roligaste av allt på denna workshop var när Torben tog fram bygelgitarrerna. En gitarr med 4 fasta ackord. Nu kunde ju till och med jag spela hur bra som helst! Sånna här borde finnas på varje förskola.
Vi spelade en mängd olika låtar och det lät superbra.
bild tagen från http://www.egnatoner.se/ming_instr2.html
Bygelgitarren har fyra strängar och är stämd i öppet D-ackord. Genom att böja bygeln som sitter på instrumentets hals åt höger eller åt vänster så får du fram ackorden D, A och G. Vill man ha ett E-ackord låter man bygeln stå rätt upp och trycker över E men fingret.

Eftersom det också är färger på gitarren så kan man hjälpa barnen genom att hålla upp rätt färg för det ackordet som ska spelas. Detta tror jag att barn i 5 års åldern klarar av.
Tjohoo

Drako

Mina barn leker vår föreställning hela tiden.. Den har verkligen fastnat i deras hjärna. Både repliker och sångtexter kan de. Detta måste ju ändå betyda att den verkligen var bra!! Känns superkul. Min äldsta tjej, Izabella 7 år vill så gärna ha med sig skivan med låtar till henne skola och spela upp för sina klasskompisar! Det var så att hon missade bondgårdsbesöket i skolan samma vecka som vi hade vår drakföreställning för hon var lite sjuk. När hon kom tillbaka till skolan på torsdagen så fick hon höra vad hon missat när hon var sjuk, och det var inte bara en gång utan ett flertal gånger hon fick höra det. Detta gjorde inte henne alls ledsen då hon tyckte vår teater var så himlans bra så hon sa det till dem. Nu vill hon ha med sig skivan för att de också ska få höra hur bra våra låtar är. Hon är så söt!
Tjohoo

Tentasvar!!

Spänd som bara den var jag när jag sprang till studentexpedition och skulle hämta ut min tenta. Godkänd visste jag redan att den var men hade jag fått fullpott tro.. Nej, det hade jag inte. 208/209. Blev jätte besviken först men efter ett tag så blev jag glad. Klart man ska vara nöjd över detta resultat men jag hade missat på en not som jag egentligen visste vad den hette. Jaja.. Thats life!!
Tjohoo

12 maj Examination

Det gick precis så bra som jag hoppades på idag. Vi fick riktigt bra omdömme på vårt arbete. Nu känns det som man är helt utpumpad och vill ha sommarlov. Dock måste man ju göra det man har kvar innan man kan njuta sommarlov.
Tjohoo
Onsdagens föreställning hade jag med mig mina barn på. Har ju övat som en tok på alla drakens sånger hemma så barnen kunde ju dem utantill. Såg så gulligt ut när de satt där längst fram vid scenen och sjöng med till låtarna. Det tyckte teatern var så himla bra att de ville se den igen. Tyckte jag var ett riktigt bra betyg. Imorgon är det dags för examination av musikprojektet. Detta känns inte det minsta nervöst nu längre. Kommer gå galant.
Tjohoo

Uppspelning av vår teater

Under dessa veckor vi övat på vår teater har vi fått kanonbra hjälp av våra fantastiska lärare Cecilia och Marie. Cecilia har varit med en hel del då vi övat och kommit med väldigt mycket konkreta och bra tips på förbättring. Vår första föreställning närmar sig. Jag känner mig inte det minsta nervös faktiskt. Känner att jag kan mina repliker och mina andra sysslor bakom scen. Det ända som nu kan gå fel är att jag helt får blackout.

Slutscen!!
Den gick superbra. Känner mig väldigt nöjd över mig själv faktiskt. Jag som inte alls gillar att stå i centrum tyckte faktiskt att det var rätt så roligt!! Nu har vi gjort första av fyra föreställningar!! Hoppas på att resterande kommer gå lika bra.
Tjohoo

ÖVA ÖVA ÖVA!!!

Jag drömmer om söta Stina varje natt nu förtiden. Jag fick rollen som söta Stina i vår teater. Jag av alla människor. Den var tilldelad en annan tjej först men sen fick hon personliga problem och kände att inte hon ville vara Stina. Ingen kände sig manad att ta den rollen så tillslut gjorde jag det. Jag satte mig snabbt in i replikerna eftersom jag själv varit med ock skrivit dem. Nu var det de enda jag tänkte på hela dagarna. Stina och hennes repliker. Det är tilloch med så att jag reagerar när någon ropar Stina. Blir väl så när man intensivt över på en roll.. Kändes som två veckor på ett så här stort projekt skulla va för lite men det gick faktiskt. Vi har varit väldigt duktiga och övat en massa.
Tjohoo

Musikprojektet

Nu har vi två hektiska veckor framför oss. Vi har i helgrupp bestämt att vi ska göra en form av musikalteater med en grön drake i spetsen. Vi kommer att använda oss utav de redan frdiginspelade låtarna vi gjort och försöka få ihop en passande handling. Vi började med att sitta i helgrupp och dela in oss i mindre grupper. Vi kom fram till att vi behövde en rekvisitagrupp, en musikgrupp samt en manusgrupp. Jag kände att jag själv inte skrivit så mycket manus innan och har en liten skräck av att stå på scen så jag valde att vara med i manusgruppen. Någongång måste man ju våga testa. Nedan kommer vart paper som vi skrev under musikprojektets gång.

Didaktiskt paper om musikprojektet!

Didaktiskt paper om musikprojektet
Jag var med i manus och teatergruppen och vi har skrivit om vad, hur och varför man kan arbeta med ett musikprojekt.

Process
Vi utgick från våra egna färdiginspelade sånger och placerade in dem i manuset allt eftersom pjäsens handling växte fram. Vi gick sedan noggrant igenom handlingen i sångerna och ändrade lite i texterna så att de skulle passa in i berättelsen. Under tiden denna process pågick så skrev vi även en lista över rekvisita till pjäsen som vi tillsammans med rekvisita-gruppen gick igenom. Karaktärer valdes i gruppen och de roller som skall spela i pjäsen blev: Presentatör/berättare, den gröna draken, Stina, prinsessan, en fjäril och en sufflös. När handlingen i stort var färdig så skrev vi repliker. Vi diskuterade även hur vi praktiskt skulle kunna utföra scenerna med ändring av rekvisita och klädbyten. Vi har vid flera tillfällen haft stormöten där alla grupper har samlats för att delge varandra en bild av varandras arbeten, detta för att skapa en helhet.
Didaktik gällande musikprojektet
Vårt huvudsakliga budskap med pjäsen vilket vi vill förmedla till barnen är vänskap och känslor. Lpfö-98 (reviderad 2010, s.6) säger att ”barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter.” Vi menar att barnen tillåter sig själva att visa starkare och nya känslor när de går in i en roll. Detta anser vi kan hjälpa barnet att bearbeta känslor men även leva sig in i andras situationer och då utveckla sin empatiska förmåga. Även detta styrks av Lpfö-98 (reviderad 2010, s. 4) där det står att verksamheten skall bidra till barns utveckling inom empati och omtanke.

Vi tror även att arbete med teater tillsammans med barn kan hjälpa de barn som har svårt med leksignaler och lekkoder. En tanke som vi i gruppen har är att pojkar och flickor kan delas in i separata grupper och tillsammans med pedagogerna få utöva roller som kan vara känslig att prova på i en mixad barngrupp.

Lpfö-98 (reviderad 2010, s. 5) står det att det är viktigt att respektera barnens olika förutsättningar och behov. Vi menar att alla barn inte skall behöva stå på scen om det föreligger en osäkerhet eller obehagskänsla hos barnet. Viktigt är dock att vi som pedagoger uppmuntrar och utmanar barnen då upplevelsen av att övervinna rädslor och svagheter stärker barnets självkänsla. Artikel 27.1 Konventionen om barnets rättigheter (2006 s.45) står det att ”konventionsstaterna erkänner rätten för varje barn till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling.”

Lgr-11 (2010) säger att:
”Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter.” (s.7)

Vårt musikprojekt omfattar samtliga estetiska uttryckssätt så som dans, dramatisering, sång, musik, text genom manusskrivande, skapande och bild i form av tillverkning av rekvisita. Vi i gruppen diskuterade vikten av att barnen får möjligheten att uppleva alla dessa uttrycksformer. Genom detta arbetssätt anser vi att barnen stärks i sin språkutveckling, inte minst för de barnen med annat modersmål än svenska. Barnen får arbeta med läs- och skrivutveckling samt uttal. Vidare får de även sätta språket i relation till en fysisk händelse.

Vi som pedagoger har en viktig uppgift att skapa positiva upplevelser för barnen av estetik i tidig ålder (Moog 1976, Gordin 1988, Guilmartin 1989, Levinowitz 1998 i Pollatou, Kardimou och Gerodimos 2005). Detta för att barnen ska tycka att musicerande och drama är roligt i deras fortsatta skolgång.
 
 

Tentan!!

Jaha!! Då var denna tenta avklarad och det känns superduperbra!!! Känns så bra att jag troligtvis kommer bli besviken om jag inte fullpottar denna tenta! Nu ska vi i vår lilla grupp gå och ta en fika för att fira att denna tenta gick så bra.. Hoppas på att den gick bra i alla fall.
Tjohoo

Tentadags!!

Tjohoo. Nu är det dags för tenta om två dagar!! Jag känner mig supertaggad inför denna. Notvärden, ackord, transponering var ord jag knappt hört innan denna kurs startade och nu känns det som jag alltid kunnat detta. Hoppas på fullpott på tentan.
Tjohoo!!

Inspelning i studion, 4 april-11 april

Nu var det dags att spela in vår låt. Vi har fått en hel del tips utav Jörgen på tonsättning och rytm till vår låt. Den blev ganska dyster och mystisk efter hans ideer! Det passade vår text väldigt bra så vi är tacksamma för den hjälpen. Nu var det då dags att spela in den och detta har jag varit väldigt nervös över men men. Som sagt, bättre att sjunga fel än att inte sjunga alls. Jag blev dessutom tilldelad lite solo som jag verkligen inte alls ville men va fasiken. Det är väl bara till att köra på. Vi sjöng så det stod härliga till där in i studion och till min förvånelse så blev det riktigt bra.

Examinationsdagen satt man och var jättenervös på. Skulle behöva spela upp min röst för alla i klassen men jag tror inte det var så många som hörde min röst faktiskt. Detta var bland det roligaste vi gjort hittills i skolan och jag hoppas att jag får möjlighet att göra det med barnen sen när jag börjar jobba.

Enkätveckor. 7 mars-17 mars

Nu har vi påbörjat vår enkätundersökning.
I denna enkät är syftet att undersöka hur föräldrar värderar musik och hur de använder sig av musik tillsammans med sina barn. 

Metod och tillvägagångssätt

Först satte vi oss ner i studiegruppen och diskuterade vad det var vi ville få fram genom våra enkäter, sedan formulerade vi några frågor som skulle ge oss dessa svar. När frågorna var färdiga skrev vi ut enkäterna och började dela ut dem till personer i vår närhet som passade in i urvalsgruppen. Vi fick tillbaka våra enkäter direkt efter personerna hade fyllt i dem så någon påminnelse blev inte nödvändig. Däremot ville vi visa vår tacksamhet mot dem som ställt upp och svarat så vi skrev ett tackmeddelande längst ner på formulären.
När alla enkäter var ifyllda sammanställde vi svaren i SPSS och gjorde presentationer av dem i form av stapel- och tårtdiagram, signifikansprövning och en öppen fråga.

Slutsats av vår undersökning

Vårt slutresultat utav enkäten var att de flesta medverkande verkar ha en positiv syn på att musik skall ha en plats i hemmet och på förskolan. Det var överraskande många som spelade instrument tillsammans med sina barn i hemmet. Jag tyckte att detta sätt att undersöka på var väldigt bra då man lätt kan komma ut till en större mängd personer. Programmet Spss var relativt lättarbetat då man väl kommit igång med det. Ett program som jag troligtvis kommer att fortsätta arbeta med när jag börjar jobba sen.
Tjohoo!

torsdag 19 maj 2011

21 mars

Idag har varit en väldigt rolig dag i skolan. Vi har skrivit en text till en låt som vi ska spela in. I förväg har vi i hela klassen bestämt att låten vi skulle göra skall handla om en grön draka. Detta för att underlätta vårt senarekommande musikprojekt. Vi satte oss ner i vår lilla studiegrupp och försökte nynna ut någon sorts melodi och sedan bara vi skrev. Här kommer texten. Ska försöka få in hela låten som den blev senare.. Det vill inte riktigt fungera just nu.

En rädd och liten drake gick i skogen stor
Han visste att i skogen en prinsessa bor
Han smyger under buskar, bland träd och löv han luskar
att finna någon hjälp, ja han tror han tror

Han hörde steg som kommer, ännu närmare
han blev så rädd att hela benen darrade
Han stannar ändå kvar, trots prinsessan honom tar
och det blir ett livat kramande och pussande

Nu är han inte längre för prinsessan skraj
hans största rädsla nu är en stor fet haj
Han lungt i skogen går för en haj ej honom når
när han inte är i vattnet, med sina tår

Låten vi skrivit har ingen refräng vilket jag tänkte jag skulle be barnen om hjälp när jag är ute på min VFU.

Konsten att lära barn estetik!! 29 mars

Idag har vi haft estetik på schemat!! På denna workshop med Gunilla Fihn pratade vi om att se på kunskap genom tre olika sätt. Rationellt är det första sättet att se på kunskap och det kan man beskriva som att se allas samlade tankar. Emperisk kunskap kan beskrivas att man återspeglar och undersöker verkligheten. Det tredje och sista sättet är konstruktivistiskt vilket innebär att man återspeglar någonting på ett sätt så det kan bli beskrivligt för andra.
En annan sak vi gjorde på denna workshop var att gestalta ett händelseförlopp genom bara rörelser och ljud. Inga ord fick användas. Vi valde att gestalta höga berg och djupa dalar. Efter detta fick restrerande i klassen gissa vad vi gestaltat och sedan skriva repliker som de ansåg passade vår gestaltning. Vi fick även tillgång till olika rekvisita som sjalar för att frstärka vår gestaltning.

Detta kan vara en väldigt rolig aktivitet att göra med en barngrupp. Man kan till exempel läsa en kort berättelse för barnen och sedan låta dem gestalta den. I den reviderade läroplanen 2010 står det att

 ...Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta
upplevelser, känslor och erfarenheter (Lpfö 2010, s.6)

I och med att man gestaltar exempelvis känslor på detta sätt kan det hjälpa barn som kanske haft det svårt eller liknande.

Tis den 15 feb

Idag har vi gjort musikpussel i skolan. Vi har använt oss utav ett dataprogram som heter garageband. Det var ganska lätt att förstå sig på och en hel del tyckte det var väldigt roligt. Jag tyckte väl tyvärr inte att det var så jätteroligt när man inte först hade skrivit en text som man kunde göra musiken till. Jag tror absolut att detta kan fungera att göra med lite större skolbarn. Då kan de själva få skriva en sångtext för att sedan sätta sig vid datorn och sätta en melodi till.
musikpussel

mån 14 feb

Idag har vi gjort trummor i skolan. Detta var verkligen jätteroligt och jättelätt!! Detta är något jag absolut tycker man kan göra med barnen på en frskola. Då kan man samtidigt prata med barnen om hur ljud uppstår och reflektera lite trummans uppbyggnad. När man gjort klart sina trummor så kanske det är extra kul att spela på dem. Nu kan man ha samling med hela barngruppen och spela och sjunga. 
Här är min lilla när hon plinkar på en gitarr. Jättekul är det!!!
Tjohoo!!

Rim, röst och rytm

Jaha, då kan man ju såga att vi verkligen har gått in på djupet i texter. Vi har analyserat och valt ut några saker att redovisa för klassen. Vet inte riktigt vad jag skall skriva om den här lektionen men jag kan slänga in min dotters kommentar så får det räcka. "Mamma: Vad var det för knasig gubbe" (Izabella 7 år)

Måndag den 7 feb

Idag fyller min pappa år!! Grattis älskade pappa. Tjohoo. Jag ska åka hem till honom med min gitarr och spela för honom sen. Tror han kommer bli ganska förvånad då han aldrig hört mig spela gitarr innan. det är något jag börjat med nu i och med mitt val av specialisering. jag är inte duktig än men jag lever lite efter ordspråket. Spela hellre fel än inget alls.
I skolan i dag har vi haft dra igång en låt och lär ut en sång. Vi fick lära oss att alla kan sjunga.. jag som alltid säger att jag inte kan sjunga men det e klart jag kan det.. Det kanske inte låter så bra bara. Som pedagog är det viktigt är man inte håller inne på något utan lever ut som bara den när man sjunger och spelar med barnen. Ens förhållningssätt är jätteviktigt här. Ser barnen att man håller inne på sig och tvekar kan de själva bli osäkra. Vi fick en hel del tips på hur man kan lära ut en sång så barnen kan den.

Olika sätt att lära ut en sång
Tecken som stöd: Ta hjälp av tecken så det blir lättare för barnen som har ett funktionshinder. 
Helheten: handlar om att pedagogen drar igång en låt och vi andra hakar på. 
Frasvis & härma: Pedagogen sjunger en snutt på sången och barnen härmar. 
Rimord: När barnen fyller i orden som rimmar till sången. 
Bilder: Använda sig av bilder till sången som gör att det är lättare att komma ihåg låten. 
Motiv/ostinato: När det sker en upprepning flera gånger 
"Glömord": pedagogen sjunger tokigt medvetet så att barnen får ”rätta” och fylla i orden. 
Rörelser: Låta barnen göra rörelse till texten för att lättare att komma ihåg låten samtidigt som det blir roligt

Här kommer en film då Marie lär oss en låt. Här använder hon sig av helheten.
http://www.youtube.com/watch?v=&feature=player_embedded

Jag tror att det helt är upp till hur barngruppen ser när man skall lära ut en sång. Vissa föredrar ett sätt medans andra ett annat. Bilder tror jag dock är väldigt bra, speciellt om man har barn som har svenska som andraspråk.

Tjohoo!

Happy Birthday!!!

Idag har vi firat våran fantastiska lärare Marie på hennes födelsedag som är på måndag egentligen men då e inte vi här så det fick bli idag istället.




Soundscapes

Vi har även idag talat om alla olika ljuds som vi möts av dagligen. Det finns både positiva och negativa ljud som vi möts av. Positiva ljud anser jag vara: fågelkvitter, barnskratt, prasslande löv, porlande vatten, regn mot plasttak osv. Negativa ljud kan vara skrikande barn, när någon smaskar, vissa instrument, osv.
Vi pratade även om att det knappt är tysy någongång runt om kring en.. Vart man än sitter så hör man något form av ljud.
 
Vi talade en hel del om tinnitus också då vi som förskolepedagoger löper stor risk att utsättas för mycket höga ljud hela dagarna. Det finns olika metoder att arbeta utifrån om amn vill minska risken att få tinnitus. det finns så kallade dämpskydd som man kan utforma miljn med för att dämpa ljudet. Bord med mjuk skiva uppe på så det inte blir några hårda smällar från tex glas. Jag anser att man bör arbete medvetet med detta i förskolan. Kom till "min" förskola en dag och upptäckte ett sånt där öra på väggen. Örat är ett bullerskydd som mäter decibelnivån. Örat blir först grnt, sen gult och om ljudnivån blir för hög så blir det rött. Barnen tyckte detta öra var jätte roligt och stod framför det och skrek och taestade olika ljudnivåer för att det skulle lysa. barnen hade inte fått någon som helst information om detta öra utan det bara satt där en morgon. Det är viktigt att man talar med barnen om hur farligt det är för deras små öron att va i för högljudd miljö hela dagarna.
 
Tjohoo!!
 

Musikanalys

Idag på vår föreläsning har vi pratat om NÄR vi lyssnar på musik. Jag själv lyssnar på musik när jag kör bil, tränar, pluggar, städar och festar. Något mer vi diskuterade i klassen var att man som pedagog bör erbjuda olika slags musikgenrer ute på förskolorna så man inte bara använder sig utav de traditionella låtarna. Detta betyder att barnen får ett inflytande i gruppen samt att deras egen kultur kan få synas på ett bra sätt.Jag anser att det är viktigt att barnen får inflytande och delaktighet i förskolan där även deras kultur får synas i verksamheten.

Det finns olika typer av musikgenrer och här är en del:
Hip hop
Folkmusik
Gospel
Blues
Soul
Jazz
Kyrklig
Visor
Rnb
Trance
Pop
Rock
Dansband
Klassiskt
Punk
Schlager

Vi pratade även om att det finns tre sätt att lyssna på när man lyssnar på musik.
1) Meditativt- Tanken flyger i väg 
2) Associativt- plats, händelse förlopp. inre bilder
3) Analytiskt-  Vilka instrument är med till exempel bas,rytm, melodi, text etc.

Formanalys
En formanalys är när man delar i musiken i till exempel. Intro, vers, refräng, brygga, stick, solo, outro etc.
Under lektionen fick vi göra en formanalys på låten: Värsta schlagern. 
  
Tjohoo!!

onsdag 18 maj 2011

Vi har arbetat mycket med tips och ideer på hur man kan arbeta med musik ute i barn gruppen.
Här är en fallskärm som vi arbetat med. Denna kan man arbeta med på många olika sätt. Vi satt i ring runt fallskärmen medans en utav oss gick på den. När personen i fråga stod på röd skulle alla som satt vi röd färg spela osv. Denna dag hade jag med mig min lilla tjej, Alexandra 4 år och hon hade jätteroligt!!! Kul att ha med sig barnen i skolan för då har man en möjlighet att se lite vad som passar en viss åldersgrupp. detta är en bra lek för barnen då de för öva på turtagning, får en möjlighet att lära sig färgerna samt övar på sin taktkänsla. Kan tilläggas att vi hade lite rolig musik på också som vi spelade till.

Här kommer en liten filmsnutt på när min Alexandra och kompisens dotter spelar på lite instrument.
 http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fportfolio-malin.blogspot.com%2F2011%2F03%2Fstudiebesok-1.html%3Fspref%3Dfb&h=f0a14    Man Länken är lånad av Malin Mazomi
Man kan se och höra att de testar att slå med olika styrka på trumman och även att de använder en viss taktkänsla när de spelar. Tjohoo!

Estetisk presentation 24/1

Idag har vi haft vår presentation i gruppen. Vi skulle ha med oss någonting hemmifrån som representerade oss som person och det första jag självklart kom på då var ju mina älskade barn. De har jag haft med mig både på kort och i verkligheten förut så nu var jag tvungen att komma på något annat!!! Vad är Malin för person??? Jo, en klädgalen kvinna som bara älskar att handla.. Självklart tar jag med mig en så där "tags" som sitter på nya kläder. Väl i bildsalaen sen skulle vi vara kreativa och göra en liten låda med essa medhavda saker. Med tanke på att vårt intresse i gruppen valde vi att göra en liten lekplats med dessa personliga saker hängandes i.

Vi skrev även till fem saker var som vi själva ansåg att vi var bra på och dessa saker står i solen strålar. Detta sätt att presentera sig själv på anser jag vara ett superbra sätt. Man får använda så mycket mer än när man bara står och pratar från ett papper man skrivit. Här har man verkligen fått tänka först på vad som representerar en själv. Efter det gjordes ovanstående låda och sen fick vi stå inför vår klass och prata om vad vi gjort och varför. Jag tror att informationen man ger har lättare att fastna hos folk om man gör på en presentation på ett mer estetiskt sätt än på vanligt.

Under vår presentation hade vi en lite frågetävling om oss själva i gruppen. Deltagarna var i sina grupper och det blev en liten tävling där grupp 1 vann detta fantastiskt fina pris.


Vi hade även en föreläsning om puls med marie. På denna gick Marie igenom en del olika lekar som man kan använda sig i arbetet med puls. En av lekarna vi gjorde var tvättmaskinen. Den gick ut på att man skulle ställa upp sig i led om fyra personen med utsträckta armar. Fyra led om fyra personer blev till en tvättmaskin och så skulle två personer väjlas ut och var tvätt och tvättmedel. dessa två personer slussades in på var sida av "tvättmaskinen" Medan de 12 personer som agera maskin roterade i takt med musiken åt ett och samma håll. Detta gjorde att det blev gångar för tvätten och tvättmedlet att gå i och tvätten skulle göra allt för att inte bli infångad utav tvättmedlet.
(bilden tagen från Sara Berglund)

Denna lek tycker jag är ett jättebra sätt för pedagogen att arbeta med puls men även att bara leka när barnen kanske suttit still lite länge. Detta är ett väldigt effektivt sätt att stimulera många sinnen samtidigt!

I Läroplanen 98 för förskolan står det :

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att örmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama"(Lpfö,s.10, 2010)
Tjohoo!!!

tisdag 17 maj 2011

Min första blogg!!!

Härmed inviger jag min livs första blogg. Denna blogg kommer handla om min specialinriktningstermin Musik. Jag kommer beskriva lektioner, vfu, studiebesök samt annat roligt som har med denna termin att göra. Detta kommer verkligen bli den roligaste terminen sen jag började här på högskolan och vår goa lärare Marie kommer ligga bokom det en hel del. Mer sympatisk, snäll och "lätt" lärare får man nog leta efter.