söndag 22 maj 2011

Leder vald litteratur

Jag har valt att sammanställa alla dessa leder vald litteratur tillfällen till en stor. Detta har varit det absolut bästa med denna utbildning då man fått så mycket bra tips på hgur man kan arbeta ute i barngruppen. Till varje tillfälle skulle vi i gruppen göra en musiklektion där var och en skulle vara med och leda någonting.

Tillfälle 1
Momentplanering Namnsång

Mål

Med denna namnsång vill jag att alla barn i gruppen skall känna sig sedda och få öva på sin taktkänsla. I Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet  LPO 94 står följande: ” Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans, (s,10). Det står även att ”Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sitt eget sätt att lära” (s, 9)

Förberedelser

Det som jag behöver förbereda innan detta moment är egentligen ingenting. Det behövs ingen rekvisita utan bara vår röst och händerna. Jag ska samla alla barnen i klassen (ålder 7 år) för att vi skall ha en musikstund. Denna aktivitet räknas ta ungefär fem minuter som mest. Vi ska sitta i en ring på golvet. Det jag vill att barnen skall öva på är alla barns namn men även deras taktkänsla. Det finns inget som är rätt eller fel utan barnen skall bara öva.

Introduktion och genomförande

Jag har tänkt samla barnen genom att säga till barnen att vi skall ha en trevlig musikstund. Vi sätter oss i en ring på golvet. Namnsången kommer vara så att jag talar om för barnen att vi skall sjunga en namnsång som går på detta viset. Så sjunger jag låten så det får höra den. Den går så här:
Malin är här, Ida är här och heja heja, Thomas är här. Och i vårt glada gäng har vi Teuta här idag och tänk vad roligt att Maria är här….( om och om igen så att alla barnen blir benämnda.
Jag benämner varje barn högt och pekar på detta barn så det känner att de är en i gemenskapen. Först så kommer vi sjunga låten ett varv med bara namnen och sedan lägger jag på taktkänslan genom att klappa händerna i takt till låten. Innan vi börjar med takten så kommer jag att klappa på knäna så barnen känner takten.

Avslutning

När vi sjungit färdigt låten så kommer jag tala om för barnen att de varit duktiga och förbereda dem på kommande aktivitet.


Momentplanering: Hitta din flock


Mål

Målet med denna uppgift är att kunna få en uppfattning om hur djur kan låta, att samarbeta, organisation och förmågan att lyssna. Denna lek kan hjälpa barns blyghet och skapar en gruppkänsla hos barnen när de hittat sin djurgrupp.

Lpo94 Mål att uppnå i grundskolan

kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika
uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans, (Lpo94. S.10)

Förberedelser

Vi bestämde efter en diskussion och med hänsyn till gruppens antal att fyra djurgrupper var ett bra antal. Hade det varit fler djurgrupper så hade det funnits en risk för att det hade blivit rörigt med för många ljud att lyssna till. Vi bestämde även att ta djur som låter olika, det underlättar att det är djur som barnen är bekanta med, som till exempel katter hundar och liknande. Därför valde vi tiger/kattdjur, hund, gris och en ko. Vi skrev ut bilder på djuren, för att barnen skall förstå för vilket djur det är även om de inte kan läsa och för att vissa barn kan ha svårigheter med att koppla det abstrakta namnet till ett läte.

Introduktion

Vi skall försöka att bygga upp spänningsmomentet kring leken med att barnen får dra lott ur en hatt vilket djur de skall få och förklara noggrant hur leken skall gå till för att undvika missförstånd.

Genomförande

Barnen drar lott om vilket djur de får sedan får de gå runt och skaka hand med varandra och hälsa med sitt djurläte. När de stöter på någon annan med samma läte som de själva får de fatta armkrok och leta vidare efter fler som tillhör samma grupp. När alla av samma djurgrupp är samlade är leken slutförd och vi kommer att fråga om vad de tyckte om leken och hur de lyckades att hitta varandra.


Momentplanering ”Så Ska Det Låta”


Mål/Syfte

Syftet med aktiviteten är att främja barnens fantasiförmåga, att koppla ihop ord och bilder till ett sammanhang, övning på turtagande, övning på sång.

Förberedelse

Denna aktivitet är tänkt att genomföras i klass 1 eller med äldre barn då det underlättar om deltagarna kan läsa. Vi väljer ut några låtar som vi vet att barnen känner till, vi har valt att ha djurtema denna gång och därför handlar alla låtar om något djur. Till hälften av låtarna skriver vi ner små textsnuttar på 6 ord var och till den andra hälften av låtarna byter vi ut ord mot bilder som barnen sedan ska försöka komma på vad de representerar och vilken sång det bildar. Orden och bilderna numreras och sätts upp på tavlan (orden för sig och bilderna för sig).

Genomförande

Barngruppen delas upp i 2 grupper som får sätta sig samlat så att de har möjlighet att diskutera ihop sig angående vilken låt de tror att det kan vara.
Grupp 1 får börja välja 2 siffror som vi vänder på, bakom bilderna döljer sig ord eller bilder (ej blandat, antingen är alla ord eller alla bilder)
Barnen ska sedan försöka komma på vilken låt det är som orden/bilderna bildar. Om grupp 1 inte kan komma på vilken låt det är så går turen över till grupp 2 som får vända upp 2 nya siffror osv. tills någon av grupperna kommer på vilken låten är, då sjunger alla tillsammans och den grupp som kom på låten får poäng.

Avslutning

Om alla siffror vänts upp utan att någon kan komma på vilken låt det är så avslöjar vi vilken låt det är och sjunger den gemensamt allihop.
Vi håller på så länge vi hinner eller till barnen tröttnar (alternativt tills det förberedda materialet tar slut)
Vinnarlaget vinner äran.

Under detta tillfälle hade vi egentligen ingen röd tråd genom lektionen. Man lär av sina misstag!

Tillfälle 2

Moment planering till undulatsången

Mål

Barnen skall få pröva på att sjunga undulatsången på följande olika sätt som att undulaten är stor, liten, en robot och en knasig undulat. Detta gör att barnen får fundera hur de olika undulaterna låter och hur de skall förställa sina röster för att få rätt effekt. Till texten skall vi göra rörelser som förstärker innehållet i sången och kan hjälpa barnen att förstå låten samt träna deras motorik.

Förberedelser

Vid denna aktivitet behövs inga material utan det enda vi som ledare behöver är att kunna sången och öva på hur de olika undulaterna låter. Vi har bestämt oss för att sjunga två olika varianter utav undulat sången var så vi båda får öva på att leda barngruppen.

Introduktion och genomförande

Vi samlar barnen i en ring då detta gör att alla kan se varandra och gör aktiviteten roligare och lättare för barnen att följa med i låten då de kan titta på varandra och ledarna. Vi berättar för barnen vad vi skall sjunga och går igenom sången så det blir bekanta med den samt visar tydligt rörelserna tillsången. Före varje del av sången så frågar vi hur en liten undulat kan låta och hur kan man göra rörelser till en liten fågel o.s.v.

Undulat sången:

"Jag är en liten undulat" (flaxa med armarna)
"som får så dåligt med mat" (klappa handen över magen)
"för de jag bor hos" (rita ett hus i luften med pekfingrarna)
"för de jag bor hos" (rita hus igen)
"de är så snåla" (gnugga pekfinger och tumme mot varandra)
"De ger mig sill varenda dag" (tryck händerna mot varandra och låt dem röra sig som en fisk)
"men det vill jag inte ha" (skaka på huvudet)
"jag tycker bättre, jag tycker bättre" (nicka)
"om Coca-cola" (drick ur låtsas glas)
"och glass!" (ät låtsasglass)

Avslutning

Vi avslutar med att tacka dem för en rolig musikstund och berättar att Teuta och Thomas nu har planerat något roligt för dem att göra.

Momentplanering Dans, Bhangara


Syfte:

Syftet med aktiviteten är att ge barnen en uppfattning om hur musik låter i olika kulturer och hur man dansar till den.

Förberedelse:
Hitta en bra låt/sång och försök hitta en dansstil till det, i detta blir det en form av Bhangara, fast i Sindhi stil.  Musiken skall vara rytmisk och medryckande. Öva sedan in dansen alternativt improvisera fram en liknande dans till musiken. Försök även ta reda på lite historia och mening till musiken och vad den betyder, likaså för dansen.
Detta kan användas för att i princip spegla alla kulturer, där vissa saker kan vara svårare och andra lättare.

Genomförande:
Barnen får själv välja platser att dansa på, men de bör se pedagogen för att underlätta att se hur man skall göra. Man kan ge enkla instruktioner, men det enklaste är att visa och låta barnen följa efter i rörelserna och lära sig allt efter som man fortsätter. Sedan kan man bygga på detta genom att bygga på med andra låtar och mer invecklade rörelser allt efter barnen och pedagoger blir säkra på det.

Avslutning:
När man dansat och fått lite information, så kan man använda detta som en inkörsport till ett tema eller liknande. Detta allt utifrån hur man vill jobba, med att knyta musik till kultur och levnadssätt, eller att skilja dessa åt.

Momentplanering Massagesaga.

Syfte:

Syftet med aktiviteten är göra barnen lugna, öka deras empati till varandra, deras kreativitet, samhörighet, självkänsla och kroppskännedom.

Förberedelse:

Ta fram lugn instrumentell musik att ha som bakgrund till sagan (sång/text till musiken distraherar)
Fråga barnen om de vill ge och få massage, om ett barn inte vill så kan hon/han bara ligga och vila och lyssna till sagan och musiken. Tvinga ingen att vara med, men är man med så får man vara med hela tiden (man kan inte bara få massage och sen gå ur, då får inte det andra barnet massage)

Genomförande:

Dela in barnen i par, förslagsvis genom att leka en lek där de delas upp två och två automatiskt utan att det blir kompisval.
Om ett barn blir över så får han/hon bli masserad av pedagogen.
(Vid jämnt antal barn kan man visa rörelserna på en annan pedagog eller i luften.)
Barnen kan antingen sitta på stolar eller så ligger den som ska bli masserad på mage på golvet och den som masserar sitter på knä bredvid.
Starta musiken på låg volym och läs sagan (se bilaga) med lugn röst
När sagan är slut byter barnen plats så att alla både ger och får massage.

Avslutning:
När sagan är läst två gånger – låt musiken vara på en liten stund till och låt barnen få vila utan massage, sedan får barnen sträcka på sig i sin egen takt innan man övergår till en annan aktivitet.

Referens:
Denna massagesaga är hämtad från http://www.sagokistan.se/massagesaga.htm 
S o l s a g a n

Det var en gång ett sommarland där solen lyste varm och skön och värmde alla blommorna och träden, djuren och människorna.
Gör cirklar från mitten av ryggen som blir större och större med handflatorna.
Solens strålar var ljuvliga och kändes sköna.
Från mitten med fingertopparna ut åt alla håll.
En dag täcktes himlen av många stora tjocka moln. Så stora var molnen att solen inte syntes mer
Cirklar med fingertopparna över hela ryggen.
Det började blåsa. Först lite grann och sedan allt mer. Det blåste upp till höststorm. Träden vajade och bladen virvlade i vinden.
Handflatorna växelvis från nacke och axlar ner till rygg- slutet.
Det började regna. Regnet öste ner. Det blev blött och stora vattenpussar överallt som barnen hoppade i.
Trumma med fingrarna över ryggen.
Sedan blev det kallare och vintern tog vid. Regnet blev till snö. Mjuka snöflingor dalade sakta till marken. Allting blev vitt och vackert och det blev alldeles tyst.
Trumma lättare och lång-sammare.
Det enda man kunde se var en liten katt som klättrade upp……… Och en till…… Och en till som satte sig och började spinna.
Vandra med två fingrar upp på en sidan av ryggen till axeln. Upprepa på andra sidan. Klättra uppför ryggraden och nacken till huvudet. Cirkla med fingrarna i håret.
Där satt de tills solen åter tittade fram och värmde upp jorden igen. Och solen strålar kändes sköna och varma.
Cirklar på ryggen från mitten som blir större igen, Och fingertopparna till sist.

Detta tillfälle kändes mycket bättre då vi gjort det en gång tidigare! Man kände sig mer bekväm i rollen som ledare och allt flöt på lite bättre. Denna gång hade vi rörelsetema.

Tillfälle 3

Lektion: Att känna musik med sinnena

Under vår musiklektion kommer vi utgå från våra fem sinnen. Hörsel, synen, lukten, känseln och smaken. Malin och Ida kommer börja med låten: Sätt ett finger av Mora Träsk. Detta för att vi skall kunna introducera alla de fem sinnena för barnen. Vi kommer att sjunga och göra tillhörande rörelser (se momentplanering 1). Sedan fortsätter Maria med en lek: Hitta föremål med hjälp av ljud. Denna lek hjälper barnen att öva på att kommunicera med hjälp av ljud (se momentplanering 2). Efter Maria kommer Teuta att göra en lek med barnen. Leken innebär att barnen skall få möjlighet att öva sitt hörselsinne samt att avståndsbedöma (se momentplanering 3). Sist på vår lektion kommer Thomas att leda en rytmiklek likt följa John fast med trummor. Barnen kommer att få härma det som ledaren gör på sitt instrument. Som en form av eko. Detta innebär att barnen tränar på sitt hörselsinne samt taktkänsla. Barnen kommer få turas om att vara ledare(se momentplanering 4).

Moment planering 1 till sången: Sätt ett finger.

Mål

Barnen skall öva på sina fem sinnen, öva på sin grov- och finmotoriksamt sjunga och ha roligt.
”Förskolan skall sträva efter att barnen får utvecklas sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer så som lek, bild, rörelser, sång, musik, dans och drama” (Lpfö, 98 s, 9)
Vi skall sjunga, spela piano samt göra rörelserna som hör till låten. Genom detta får barnen uppleva sin fem sinnen. Enligt Uddén (2004) har pedagogen en central uppgift som innebär att ta tillvara på och stimulera barnens medfödda musiska förmåga, att med takt, rytm och ton kunna utveckla den. Detta skall ske genom koordination med andra.

Förberedelser

Vid denna aktivitet behövs inga material utan det enda vi som ledare behöver är att kunna sången, rörelserna och noterna till pianot. Vi börjar med att gå igenom de fem sinnena med barnen. Smak, lukt, ljud, känsel och syn. Vi har gjort upp att en av oss spelar piano och en visar rörelserna. Sjunger gör vi båda två.

Introduktion och genomförande

Vi samlar barnen i en ring då detta gör att alla kan se varandra. Detta gör aktiviteten roligare och lättare för barnen att följa med i samt att de lätt kan titta på varandra och ledarna. Vi berättar för barnen vad vi skall sjunga och går igenom sången så det blir bekanta med den samt visar tydligt rörelserna till sången.
Sången: Sätt ett finger.

Avslutning

Vi avslutar med att tacka barnen för en rolig musikstund och berömmer dem för att de vart så duktiga med alla sina fem sinnen.
Referens: Lpfö
Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Momentplanering 2 Gömma nyckeln, med ljud


Material

  • Nyckel eller något annat att gömma, jag väljer ett gosedjur
  • Trummor, eller några andra instrument

Genomförande

Deltagarna sitter i en ring på golvet. Lekledaren väljer en person, om det är många barn kan lekledaren välja två som tillfälligt får lämna rummet. En annan deltagare (eller två) får ett föremål att gömma någonstans i rummet.
När föremålet är gömt kallas personen tillbaka in och ska nu leta rätt på det. Med de andra barnens instrument, förslagsvis trummor markerar barnen hur nära eller långt letaren är från föremålet. Ju närmre desto snabbare slag. När föremålet är upphittat väljer lekledaren ut en ny person som får lämna rummet medan letaren nu blir gömmare. Innan leken börjar kan det vara bra att barnen får pröva på att spela stark, svagt, långsamt och fort på instrumenten för att leken skall fungera.

 Syfte

De deltagande får i denna lek träna på att samarbeta med att spela instrumenten tydligt så att den som letar vet när hon/han är nära det gömda föremålet samt öva sin hörsel och motorik på att spela. I denna lek får även personen som letar efter att lyssna riktigt noga om instrumenten spelas stark, svagt, långsamt och fort på instrumenten. Uddén(2004) menar att en stor del utav leken handlar om samspel och kommunikation i form utav rytmer, verbalt och i med hjälp utav kroppen. I denna lek får barnen träna på att kommunicera med ljud. Man kan även göra denna lek mer utmanande igenom att den som letar har ögonbindel och bara använder sitt hörselsinne, detta fungerar dock bättre i mindre barngrupper.

Referenser:
Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Momentplanering 3 Namn och ljud på instrument

Syfte:
Syftet med denna aktivitet är att barnen för träna hörselsinnet, avstånd samt vilket instrument som spelas och sedan genom att hitta vart instrumentet spelas.
Förberedelse:
Pedagogen tar fram lite olika instrument som gitarr, trumma, maracas, visar barnen och lär barnen namn på just det instrumentet som spelas. Sedan får barnen sitta vart de vill och pedagogen alltid utgår ifrån deras vilja, om barnen vill sitta vid hörnet eller i mitten av rummet.
Genomförande:
Pedagogen ber barnen blunda och sedan spelar ett av instrumenten. Barnen får gissa vilken instrument det är som spelas och samt vart den är och försöka komma nära personen som spelar. Sedan ger pedagogen instrumentet till det barnet som gissar rätt och sitter nära (bakom).
Avslutning:
Avslutningen av aktiviteten blir så att alla barn ställer sig bakom varandra och dansar runt genom att hålla instrumenten och sjunga en sång som de får välja själva. Enligt Uddén (2004) så innebär detta en övning av de sociala kunskaperna genom det musiska lärandet, de får ett multikommunikations strategi för att uttrycka tankar genom sång och rörelse.

Referens

Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Momentplanering  4 Trummlek/instrumentlek

Syfte

Syftet med denna aktiviteten är att få barnen att lyssna och känna rytmer och kunna härma dem. Det ger dem även en möjlighet att kunna uttrycka sig, utan att känna sig utpekade.

Förberedelse

Ta fram instrument, till exempel maracas, trummor, cabassas och liknande instrument för rytmik.  Fråga barnen om de vill vara med och spela, de som inte vill kan bara sitta med.

Material

Trummor, maracas, rytmikinstrument av olika sorter.

Genomförande

Låt barnen själva välja instrument, du som pedagog bör ha en trumma, vilket gör det enklare att leda, eftersom du kommer börja leda aktiviteten. Improvisera eller förbered enkla slag eller loopar som du slår på trumman och barnen härmar. Det kommer bli ett slags följa John med instrument. Allt eftersom tiden går så kan du utöka och göra svårare slingor. Efter en stund kan du låta barnen byta instrument så alla får prova på olika instrument. De mesta slag och liknande går att göra på dessa instrument.
Man kan även låta ett barn ta över att leda gruppen i följa John leken, detta är då frivilligt.
Detta är ju en rytmiklek, vilket också är en kulturellt betingad sak, för alla kulturer har olika sätt och olika rytmer, så det kan skilja sig från barn till barn vad den gör för något. Sedan kan man också sätta ord till leken, och utvidga den på det sättet ramsor och rim sagor och historier berättas till ackompanjemang av instrumenten (Uddén 2004).

Avslutning

När man anser att man är färdig, eller att barnen börjar tröttna på det, så kan man avsluta den med att göra korta slag på trumman som en rytm från en låt, till exempel ”evereybody dance now” eller liknande, något som alla kan.

Referens

Uddén, Berit. Tanke, visa, språk: musisk pedagogik med barn. Lund: Studentlitteratur.

Denna gång hade vi de fem sinnena som röd tråd. Efter alla dessa leder vald litteratur så har vi fått en mängd olika tips och momentplaneringar att arbeta med ute i barngrupperna. Väldigt lärorikt och intressant.
Tjohoo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar